Duurzaamheid

Was groener!

Was groener!

De wasmachine verbruikt veel energie en produceert jaarlijks tonnen aan broeikasgassen. Hoe hoger de temperatuur, des te meer bijproducten er vrijkomen in de atmosfeer van de aarde.

Uit eigen onderzoek blijkt zelfs dat de impact op de levensduur van onze kleding voor 65% (in andere studies loopt dit op tot 75%-80%) wordt veroorzaakt door het wassen en het drogen. Dit komt doordat het opwarmen van zowel het waswater als de droger veel energie kost. En laten we niet vergeten dat kledingstukken ook nog eens vele malen zullen worden gewassen voordat het tijd is om ze te recyclen. Ongeacht het percentage, kunnen we concluderen dat wassen en drogen een grote negatieve impact heeft op het milieu en dat er nog veel kan worden gedaan om het verschil te maken. Hieronder vind je een aantal tips om vanaf nu groener te wassen.

Was je kleding in koud water

Heet water zou bacteriën beter doden dan koud water, zo zegt men. Dankzij de technische vooruitgang in zowel de machines als de wasmiddelen, is het nu zo dat wassen op koude programma's zelfs zeer effectief is. Hoogste tijd dus om grootmoeders wastips te laten voor wat ze zijn. En misschien is het wel tijd om je wasmachine te upgraden, helemaal als die van jou van voor 1995 dateert.

Tegenwoordig bevatten wasmiddelen enzymen die al bij lage temperaturen werken, zodat je je ondergoed en zweterige sportkleding op 40°C kunt wassen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over die vervelende bacteriën.

Gebruik bij lagere wastemperaturen een vloeibaar wasmiddel. Het lost beter op bij lagere temperaturen dan de poedervarianten. En zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt. Te veel blijft in je kleding zitten en te weinig zorgt ervoor dat ze niet schoon worden.

Was met een volle trommel

Velen van ons wassen hun kleding veel te vaak. Vaak leidt dit tot halfvolle machines en het wassen van kleding die misschien niet eens gewassen hoeft te worden. Vraag jezelf eens af of je kleren wel echt vies zijn, voordat je ze in de wasmand gooit. Of gooi je ze misschien uit gewoonte in de wasmand?

Onze tips: wacht net zolang met wassen totdat je een volle trommel hebt, en was kleren pas als ze echt vies zijn (vul de trommel niet te vol, omdat de machine dan echt hard moet werken).

In de lucht laten drogen

Als je vaak wast, zul je je kleren ook vaak moeten drogen. Kies in plaats van een wasdroger voor een waslijn, en laat de natuur haar werk doen. Zelfs als het weer niet meezit, kun je je was nog op allerlei manieren binnenshuis drogen. Het uv-licht van de zon doodt zelfs de bacteriën. Zorg er wel voor dat je donkere kleding niet in de zon laat opdrogen, omdat de kleuren dan zullen vervagen.

En zelfs ook al staat het in je wasinstructies, het kan nooit te vaak worden gezegd: stop je elastische leggings niet in de droger, ze gaan hierdoor krimpen of verdraaien!

Nare geurtjes, nee dank je!

Nare geuren in trainingskleding worden meestal veroorzaakt door een ophoping van zweet, oliën en bacteriën uit je lichaam. Als je merkt dat je sportkleding na het wassen nog steeds een beetje stinkt, volg dan onze beste tips en trucs en zeg maar dag tegen die stank:

  • Keer de kleding binnenstebuiten omdat zweet, bacteriën en oliën zich aan de binnenkant ophopen. Ook blijven zo de vochtafvoerende eigenschappen die in het technische materiaal zijn verwerkt, en waarvoor je extra hebt betaald, ook langer behouden.

  • Laat zweterige kleren eerst even luchten in plaats van ze gelijk in een plastic tas of wasmand te stoppen

  • Gebruik niet meer wasmiddel dan voorgeschreven, omdat de kleding anders niet goed kan worden gespoeld.

  • Van zuiveringszout is bekend dat het nare geurtjes wegneemt en veel mensen zweren hierbij. Voeg het gewoon aan het wasmiddel toe en laat de machine de rest doen.

  • Voeg de volgende wasbeurt eens wat witte wijnazijn toe aan je wasverzachter. Of nog beter, voeg een scheutje toe tijdens de spoelfase. Je kunt de kleren ook eerst laten weken in azijn, of met een spuitfles wat azijn op de kleren spuiten en dit volledig laten opdrogen voordat je ze wast. En nee, ze ruiken na afloop echt niet naar azijn.

  • Schrob de plekken die het meeste stinken (zoals oksels bijvoorbeeld) eerst even. Vergeet niet om deze te bevochtigen voordat je gaat schrobben.

  • En tot slot, een voor ons nog steeds onbevestigde truc: het gebruik van wodka. Je leest het goed. Er wordt gezegd (we moeten het nog proberen) dat onverdunde wodka een geweldig alternatief is om geuren te neutraliseren, vooral in kleding die ruikt naar oud zweet en moeilijk schoon te krijgen is. Spuit het rijkelijk op de kleren en laat ze vervolgens een paar uur luchten. Ons is verteld dat dit dé truc is op Broadway voor kostuums die de acteurs de hele avond dragen. Misschien ten overvloede, maar sport en alcohol gaan niet samen. Dus laat die fles maar staan voor de volgende wasbeurt en sport jezelf high met een Exerhigh.

Wasverzachters

Wasverzachters breken de vezels af die je sportkleding extra rekbaar en stevig maken. Ze creëren ook een dun laagje dat aan de stoffen blijft kleven, waardoor ze moeilijker schoon te maken zijn. Dus nog meer geuren en smerige bacteriën, jakkes! Ze blokkeren ook de vochtafvoerende technologieën (die vocht en zweet afvoeren), en daarvoor heb je betaald, dus laat de wasverzachters maar achterwege!

Gebruik een waszak

Je sportkleding en fijne ondergoed gaan nog langer mee wanneer je ze wast in een waszak. En helemaal als je ze wast met harde stoffen, zoals denim of kleding met knopen of ritsen is de waszak zeker een must. Daar komt nog bij dat er bij het wassen van synthetische materialen plastic vezels in het afvalwater terechtkomen, die microvezelvervuiling veroorzaken. Er zijn een aantal speciale wastrucs om microvezelvervuiling te voorkomen.

We hebben een aantal van onze favorieten op een rijtje gezet:

Een waszak tegen microplastische vervuiling: here

Een microvezel-etende wasbal: here

Vlekken

Er zijn twee dingen die ervoor zorgen dat een vlek moeilijker te verwijderen is: tijd en warmte. Behandel en was je kleding indien mogelijk daarom gelijk. Was op zijn minst de vlek er snel uit en laat de plek weken. Probeer eens wat water met zout, omdat zout vlekken namelijk afbreekt.

Alle vormen van of lichaamsvloeistoffen, zowel van mens als dier, zijn bronnen van eiwitvlekken. Denk bijvoorbeeld aan bloed, zweet, melk, eieren en vleessappen. Het eerste wat je moet doen is water toevoegen. Veel water. Spoel de vlek er echt uit. Vaak is het zo dat je een vlek prima kunt uitspoelen met gewoon koud water. Gebruik hiervoor altijd koud water. De vlek kan namelijk uitharden in heet water, omdat dit de chemische structuur van de vlek verandert. Wrijf na het spoelen en weken wat zeep op de vlek, en was dit eruit met koud water. Zorg dat de vlek altijd vochtig blijft totdat deze volledig is verwijderd.

Als je gele zweetvlekkenhebt, kun je je kledingstuk het beste in wat water met azijn weken. Als dit niet werkt, maak dan een pasta van azijn, afwasmiddel, bakpoeder (bicarbonaat werkt ook) en wat waterstofperoxide (bijvoorbeeld Vanish). Wrijf dit over de vlek en laat het minstens 30 minuten intrekken. Dit werkt gewoon magisch.

En als geen van bovenstaande tips werkt om je vlek te verwijderen, dan kun je altijd nog terugvallen op de zon. De zon doet wonderen op kleding met vlekken. Dit wordt voornamelijk aanbevolen voor lichter gekleurde kleding, omdat de zon donkerdere kleuren namelijk vervaagt.

Wil je graag meer weten over de duurzaamheidsinspanningen van Björn Borg? Bezoek dan onze website. Hier vind je uitgebreide informatie en kun je ook ons laatste duurzaamheidsrapport HERE

Verwante artikelen

Onze producten

Onze producten worden altijd ontwikkeld met oog voor duurzaamheid. We waken er voortdurend over dat we op de hoogte zijn van de nieuwste duurzame materialen en productietechnieken.

Lees meer

Onze keuze voor duurzamere materialen en processen

Er zijn zoveel materialen en verschillende productietechnieken dat je hierin makkelijk de weg kwijt kunt raken. En dat komt omdat de textielindustrie steeds nieuwe, innovatieve materialen blijft ontwikkelen

Lees meer

Milieu

Als speler in de op een na grootste vervuilende industrie ter wereld, na olie, hebben we een heel speciale verantwoordelijkheid die serieus moet worden genomen

Lees meer

Productie en mensenrechten

Björn Borg is al vele jaren lid van Amfori en past de Amfori BSCI Code of Conduct toe. Dit betekent dat de fabrieken die onze kleding produceren contractueel gebonden zijn om bepaalde voorschriften met betrekking tot mensenrechten, veiligheid en arbeidsomstandigheden na te leven.

Lees meer