Training

Hardlooptechniek - Hardloop tips van Björn Borg

Of je nu een ervaren hardloper of een beginner bent, er is altijd ruimte voor verbetering. We willen tips en hardlooptechnieken delen die je zullen helpen je prestaties en plezier tijdens het hardlopen te maximaliseren.

Volg mee en ontvang hardlooptips en leer meer over het verbeteren van je hardlooptechniek, neem deel aan hardlooptechniek en oefeningen en hoe je het beste kunt opwarmen voor het hardlopen.

Hardlooptechniek

Wat is een goede hardlooptechniek?

Wat is dan een goede hardlooptechniek? Hardlooptechniek moet zowel efficiënt als soepel zijn. Met een goede hardlooptechniek genereer je meer kracht met minder energie, waardoor je zowel langer als sneller kunt hardlopen. Bovendien belast je je lichaam minder, waardoor het risico op blessures afneemt.

HARDLOOPTECHNIEK

Tips voor hardlooptraining

Hier vind je enkele tips en nuttige informatie waar je op moet letten tijdens het hardlopen om een goede techniek te ontwikkelen.

  • Houding en lichaamspositie:

    Een correcte houding is essentieel voor effectief hardlopen. Houd je rug recht, je schouders ontspannen en je blik vooruit gericht. Vermijd voorover of achterover leunen. Een sterke en stabiele core draagt bij aan het behouden van een goede houding tijdens de hele run.

  • Voetplaatsing:

    De landing van je voeten heeft niet alleen invloed op je snelheid, maar ook op het risico op blessures. Het doel is om zacht te landen op de middenvoet in plaats van op de hiel. Dit vermindert de schok en verdeelt de belasting gelijkmatig over de benen.

  • Stapfrequentie en staplengte:

    Vind de balans tussen cadans (het aantal stappen per minuut) en staplengte om je loopefficiëntie te optimaliseren. Een hoge stapfrequentie vermindert de belasting op de gewrichten en verhoogt de technische efficiëntie van het hardlopen.

  • Ademtechniek:

    Ademhaling is een belangrijk aspect van de hardlooptechniek dat vaak over het hoofd wordt gezien. Concentreer je op diepe ademhalingen en creëer een ritme dat bij je hardlopen past. Bewust ademen helpt de zuurstofopname te verbeteren en voorkomt uitputting.

  • Armbewegingen:

    Armen en benen werken in harmonie samen tijdens het hardlopen. Houd je armen gebogen in een hoek van 90 graden en zwaai ze heen en weer in een gecoördineerde beweging. Dit zorgt voor extra aandrijving en balans.

  • Variatie in de hardlooptraining:

    Om je hardlooptechniek te verbeteren, is het belangrijk om je training te variëren. Neem intervaltraining, heuveltraining en lange afstandsessies op om verschillende delen van je run uit te dagen en je techniek onder verschillende omstandigheden te verbeteren.

  • Flexibiliteit en kracht:

    Krachtversterkende oefeningen en stretching zijn essentieel om je hardlopen te verbeteren. Waarom zou je niet eens yogasessies aan je trainingsroutine toevoegen om het lichaam te versterken en de flexibiliteit te vergroten? Werk ook aan het versterken van de beenspieren en het vergroten van de flexibiliteit in heupen en kuiten om blessures te voorkomen en de mobiliteit te verbeteren. Hier vind je effectieve oefeningen om benen te trainen.

Filter

Prijs

0 EUR

129.95 EUR

Geschikt voor sport

Duurzame producten


Maat

Kleur

Materiaal


Multipack

Patroon

Armlengte


Kenmerken

Sorteren op

Filter

Prijs

0 EUR

129.95 EUR

Geschikt voor sport

Duurzame producten


Maat

Kleur

Materiaal


Multipack

Patroon

Armlengte


Kenmerken

Sorteren op

Hardlooptraining en opwarming voor het hardlopen

Het is belangrijk om voor het hardlopen op te warmen om de bloedcirculatie in het lichaam te verhogen en de spieren voor het hardlopen voor te bereiden.

Dynamische stretching is effectief als warming-up voor het hardlopen, zoals oefeningen zoals hoge knieën en armcircuit.

Bij hardlooptraining heb je een reeks dynamische oefeningen gericht op het verbeteren van je hardloopkracht, coördinatie en mobiliteit. Door hardlooptraining op te nemen in je warming-up, kun je je lichaam voorbereiden op het hardlopen en ook het risico op blessures verminderen. Hier zijn tips voor enkele hardlooptrainingsoefeningen die je kunt doen:

HARDLOOPTECHNIEK

Hoge knieën

Hoge knieën zijn een fundamentele oefening om de kracht en mobiliteit van de heup- en dijspieren te verbeteren. Ga rechtop staan en til uw knieën in een gecontroleerde beweging hoog richting uw borst, terwijl u uw rug recht houdt. Hierdoor verbetert ook uw pasfrequentie en hardloopkracht.

HARDLOOPTECHNIEK

Hielkicks

Hielkicks richten zich op het strekken van de voorkant van het been en betrekken de hamstring- en kuitspieren. Doe dit door je hielen in een gecontroleerde beweging naar de stoel te tillen, je rug recht te houden en je been in een hoek van 90 graden te houden.

HARDLOOPTECHNIEK

Zijwaarts springen

Zijsprongen verbeteren uw laterale stabiliteit en coördinatie. Ga met je voeten bij elkaar staan en spring zijwaarts naar rechts en links terwijl je je knieën licht gebogen houdt. Dit helpt de enkels en beenspieren te versterken.

HARDLOOPTECHNIEK

Skipping

Skipping is een speelse oefening waarbij je vooruit springt met een hoge knieheffing, vergelijkbaar met de beweging bij het hardlopen. Het helpt je hardloopkracht en coördinatie te verbeteren, terwijl je je cadans verhoogt.

HARDLOOPTECHNIEK

Enkelsprongen

Enkelsprongen zijn een oefening die de kuitspieren versterkt en de mobiliteit van de voet verhoogt. Doe dit door op je tenen vooruit en achteruit te springen terwijl je je knieën licht gebogen houdt.

Verschillende hardlooptechnieken

Er zijn veel verschillende hardlooptechnieken en -stijlen die je kunt gebruiken om je hardlopen te verbeteren.

Het is een goed idee om je hardlooptraining te variëren en korte en lange afstanden, intervallen, sprints, heuvellopen en meer te mixen. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende technieken die je kunt toepassen tijdens je volgende run:

Afstandslopen: Afstandslopen is de basis voor veel hardlopers. Hierbij gaat het om het behouden van een gelijkmatige en comfortabele snelheid over langere afstanden. Concentreer je op een ontspannen run met een stabiele en economische pascyclus.

Intervaltraining: Intervaltraining betekent afwisselen tussen perioden van hoge intensiteit en herstel. Het kunnen korte, snelle runs zijn gevolgd door een rustige jog of rust. Dit helpt het aerobe vermogen en de kracht te verbeteren.

Fartlek: Fartlek is een vorm van hardlopen met een wisselende snelheid en intensiteit. Het is een speelsere aanpak waarbij je snelle sprints kunt opnemen of je snelheid kunt verhogen tijdens bepaalde delen van je run.

Heuvellopen: Heuvellopen is een geweldige manier om kracht te ontwikkelen en je hardlooptechniek te verbeteren. Op heuvels lopen helpt verschillende spiergroepen te betrekken en de beenkracht te vergroten.

Sprinting: Sprinting betekent het rennen van korte, snelle afstanden met maximale inspanning. Dit verbetert de explosiviteit en kracht en kan een goede aanvulling zijn op afstandslopen.

HARDLOOPTECHNIEK

Oefeningen om je hardlooppas te verbeteren

Als het gaat om het verbeteren van de hardlooppas, zijn er verschillende technieken en oefeningen die u kunt gebruiken om de mobiliteit te verbeteren en de loopefficiëntie te verhogen. Vergeet niet om je op de techniek te concentreren, variatie in de oefeningen te hebben en naar je lichaam te luisteren. Voer de oefeningen regelmatig uit en voel de positieve veranderingen in uw hardlopen.

  • Knieheffing: Ga staan en til één knie in een gecontroleerde beweging op naar je borst. Houd de positie een paar seconden vast en laat je voet vervolgens op de grond zakken. Herhaal met het andere been. Dit verbetert de flexibiliteit van de heup en de kracht van de heupflexoren.

  • Beenpendule: Ga op één been staan en zwaai het andere been heen en weer als een pendulum. Concentreer je erop om je bovenlichaam stabiel te houden en je core-spieren aan te spannen. Wissel van been en herhaal.

  • Eénbenige staande squat: Ga op één been staan en buig het andere been langzaam naar achteren alsof je gaat zitten. Houd je rug recht en zorg ervoor dat je knie in lijn is met je tenen. Keer terug naar de beginpositie en wissel van been.

  • Enkelsprong: Ga op beide voeten staan en spring omhoog, til je voeten van de grond en houd een goede houding aan. Land zachtjes en herhaal. Dit verbetert de kracht van de voeten en verhoogt je vermogen om schokken op te vangen tijdens het hardlopen.

  • Heuplift met helling: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Til je heupen op zodat je lichaam een rechte lijn vormt vanaf je schouders tot je knieën. Span je bilspieren aan en houd de positie een paar seconden vast voordat je je heupen laat zakken. Dit versterkt de bilspieren en verbetert de stabiliteit van de heup.

  • Lunge naar achteren: Doe lunges door een stap achteruit te doen in plaats van vooruit. Dit richt zich op het versterken van de achterbeenspieren en verbetert je looppas door de spieren aan de achterkant van het been aan te spannen.

  • Voetoefeningen met weerstandsband: Bevestig een weerstandsband om de enkel en voer oefeningen uit zoals zijwaartse stappen of diagonale stappen om de spieren rond de heup te versterken en laterale bewegingen te verbeteren. Hier vind je ook meer voorbeelden van oefeningen met weerstandsbanden.

HARDLOOPTECHNIEK

Ontwikkel je hardlooptraining

Het verbeteren van je hardlooptechniek is een continu proces dat geduld en toewijding vereist. Door je bewust te zijn van je houding, ademhaling en pas, kun je je hardlopen naar nieuwe hoogtes tillen. Experimenteer met verschillende technieken en luister naar je lichaam om te vinden wat voor jou het beste werkt.

Wil je meer inspiratie en tips over hardlopen? Lees ons artikel over intervaltraining en leer meer over plyometrische training om je hardlopen te verbeteren. Je kunt ook deelnemen aan een volgepakt trainingsprogramma voor de marathon, en je laten inspireren door functionele en stijlvolle hardloopkleding.

Veel succes!

Verwante artikelen

Training

Plyometrische oefeningen - Maximaliseer je hardlopen

Plyometrische training is een vorm van training die zich richt op het vergroten van kracht, snelheid en explosiviteit door snelle spiersamentrekkingen.

Lees meer

Interviews / Training

Marathon trainingsschema

Doe mee aan een bomvol marathontrainingsplan.

Lees meer

Collections / Guide / Training

Stijlvolle, comfortabele en functionele hardloopkleding

Volg mee en doe inspiratie op voor je volgende run met stijlvolle hardloopkleding voor zowel mannen als vrouwen.

Lees meer

Training

Intervaltraining hardlopen

Wil je meer uit je hardlooptraining halen en een sterkere loper worden? Voeg dan intervaltrainingen toe aan je trainingsprogramma.

Lees meer