Duurzaamheid / Interviews

Groene energie in fabrieken

Hernieuwbare energie, of groene energie, zijn energiebronnen die hernieuwbaar zijn en kunnen worden gewonnen zonder opraken, zoals zon-, wind- en waterkracht.

Praat mee met ons hoofd Duurzaamheid, Sofia Svensson, over groene energie in fabrieken. We bespreken hoe we bij Björn Borg helpen en wat onze toekomstige doelen zijn op het gebied van groene stroom en hernieuwbare energie.

DUURZAAM WERKEN

Wat is groene energie?

- Groene energie of hernieuwbare energie zijn energiebronnen die hernieuwbaar zijn omdat ze natuurlijk zijn en gewonnen kunnen worden zonder opraken. Zonnestroom, windenergie en waterkracht zijn enkele voorbeelden van deze hernieuwbare energiebronnen.


Vaak wordt er ook gesproken over fossielvrije energiebronnen. Dit is elektriciteit die niet direct wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen of niet-hernieuwbare bronnen zoals olie en kolen, waardoor ze minder milieubelasting hebben. Kernenergie is een voorbeeld van een fossielvrije energiebron, maar het is niet hernieuwbaar omdat het gebaseerd is op uranium, wat niet eeuwig meegaat.


Hoe werkt groene energie?
- Zoals gezegd zijn er verschillende soorten groene en hernieuwbare energiebronnen. Kijk je naar hoe zonne-energie werkt, dan wordt deze met behulp van zonnepanelen, die uit zonnecellen bestaan, omgezet in elektriciteit. Wanneer zonlicht op het zonnepaneel valt, wordt er een elektrische stroom opgewekt. De zon levert onze planeet extreem veel energie en we moeten de mogelijkheden van deze energie nog meer gaan benutten. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en met name zonne-energie wordt als cruciaal voor de toekomst gezien.


Windenergie is een van de snelst groeiende energievormen ter wereld. Windturbines werken door de windenergie te benutten met behulp van windmolens die de kracht van de wind omzetten in elektrische energie. De windturbines zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en leveren stroom zolang ze draaien.


- Het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen vermindert de winning van eindige grondstoffen zoals steenkool en olie, en stoot beduidend minder broeikasgassen uit.


Hernieuwbare energiebronnen om de klimaatimpact te verminderen
- Om de klimaatdoelen uit het Parijse Akkoord te halen, moeten de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2030 gehalveerd zijn. Energieproductie is een ongelooflijk belangrijk onderdeel als het gaat om het behalen van deze doelen, aangezien fossiele brandstoffen zoals steenkool en gas tot de grootste bronnen van broeikasgasemissies behoren. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kunnen we onze klimaatimpact verkleinen.

DUURZAAM WERKEN

Hoe werken de fabrieken waarmee we samenwerken met groene energie?

- Sommige fabrieken hebben al een flinke slag gemaakt en zonnepanelen geïnstalleerd op het fabrieksterrein, vaak op de daken. Andere hebben niet genoeg ruimte, of om andere redenen geen mogelijkheid, om rechtstreeks in de fabriek hernieuwbare energie op te wekken. In plaats daarvan hebben ze geïnvesteerd in land verder weg op het platteland, waar ze meer zonne-energie produceren dan ze in hun fabriek gebruiken. De energie die ze opwekken wordt dan niet per se in de fabriek gebruikt, maar verkocht aan het lokale elektriciteitsnet. Op deze manier dragen ze wel bij aan de productie van hernieuwbare energie die overeenkomt met de hoeveelheid die ze gebruiken.


In sommige landen waar we produceren, zoals China en Bangladesh, zijn er beperkingen op de installatie van hernieuwbare energiebronnen. Dit kan het voor sommige fabrieken moeilijk maken om hernieuwbare energie te gebruiken, ook al willen ze dat wel. Er zijn vaak oplossingen te bedenken, maar het proces en de bureaucratie kunnen omslachtig zijn.


Het is ook mogelijk om groene energie in te kopen via bijvoorbeeld elektriciteitsafnameovereenkomsten, sommige van onze leveranciers zien dit als een aanvulling op hernieuwbare energie op locatie.


We zien over het algemeen dat de kennis van en interesse in overstappen op hernieuwbare energie onder onze leveranciers toeneemt. Alle nieuwe leveranciers waarmee we gaan samenwerken, moeten groene stroom gebruiken of binnenkort plannen hebben om over te stappen.

DUURZAAM WERKEN

Hoe ziet het eruit in deze fabrieken? Wat staat er nu op de planning?

- Sommige fabrieken investeren in zonnepanelen en hebben deze al geplaatst, of hebben besloten deze te plaatsen, op het fabrieksterrein. Anderen bevinden zich nog meer in de verkennende fase. Over het algemeen zijn de tier 1-fabrieken (naaifabrieken) verder dan tier 2 en lager (materiaalproductie, verven).


Het is een grote en resource-intensieve klus, maar er wordt wel vooruitgang geboekt, niet in de laatste plaats dankzij het feit dat overschakeling op hernieuwbare energie actueel is in de hele textielindustrie. Hoe meer mensen dezelfde kant op gaan, hoe makkelijker het is, hoewel het nog steeds een grote uitdaging is en veel tijd kost.

DUURZAAM WERKEN

Hoe helpen we bij Björn Borg met initiatieven voor groene energie & hoe ziet het eruit in de fabrieken?

- We werken nauw samen met onze leveranciers om gezamenlijke doelen en activiteitenplannen op te stellen. Vaak hebben de leveranciers beperkte kennis, dus helpen we hen bijvoorbeeld met opleidingen.

DUURZAAM WERKEN

Welke uitdagingen & problemen bestaan er op dit gebied?

- Het is een taak die veel tijd en middelen kost, dus prioriteren we. We richten ons eerst op onze grootste leveranciers.


Ook is er bij sommige fabrieken een gebrek aan kennis en soms zelfs aan interesse. In die gevallen moeten we inspireren, voorlichten en eisen stellen.


Een andere uitdaging is dat niet alle fabrieken de mogelijkheid hebben om hernieuwbare energie te installeren vanwege wet- en regelgeving in het land.


Het kan ook lastig zijn om invloed uit te oefenen op Tier 2 en lager gelegen leveranciers (grondstoffenproductie, ververijen), omdat het vaak hele grote bedrijven zijn en wij slechts een klein deel van hun totale productie uitmaken.

DUURZAAM WERKEN

Hoe staat het er nu voor? Hebben we successen te vieren?

- In 2023 kwam 9% van alle elektriciteit die gebruikt werd voor onze productie in Tier 1 uit hernieuwbare bronnen. Sommige leveranciers hebben zonnepanelen geplaatst in de herfst, wat betekent dat we het effect pas tegen het einde van het jaar begonnen te zien. Sindsdien wordt meer dan 30% van het elektriciteitsverbruik in Tier 1 gedekt door hernieuwbare elektriciteit.


We hebben meer leveranciers die van plan zijn om in 2024 zonne-energie te installeren, dus hopelijk zien we dit jaar ook weer een grote sprong voorwaarts op het gebied van groene energie.

DUURZAAM WERKEN

Wat zijn onze doelen voor de toekomst op het gebied van groene energie?

- We hebben hoge, ambitieuze doelen voor ons duurzaamheidswerk en de verschillende onderdelen die daarbij horen. Wat betreft doelstellingen voor groene elektriciteit, zijn dit er enkele:


100% groene elektriciteit in Tier 1 (2030)

70% groene elektriciteit in Tier 2-3 (2030)


In de toekomst gaan we ook kijken naar brandstoffen, maar daar hebben we nog geen doelstellingen voor gesteld.


Hier kunt u meer informatie vinden over duurzaamheid, materialen en het milieu en hier kunt u een kijkje nemen naar het duurzaamheidswerk van Björn Borg en het laatste duurzaamheidsrapport lezen.

Verwante artikelen

Duurzaamheid

Voorbeelden van de materialen van onze schoenen

Laten we het hebben over een selectie van onze schoenen en meer specifiek, enkele van de materialen die we gebruiken om ze te maken.

Lees meer

Duurzaamheid

High IQ® intelligent effects

Het High IQ® prestatiegarantieprogramma levert het meest innovatieve assortiment milieuvriendelijke, slimme textieleffecten dat er momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Lees meer

Duurzaamheid

Ontdek 100% gerecyclede zwembroeken

Al onze zwembroeken voor kinderen en de overgrote meerderheid van onze zwembroeken voor heren zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Lees meer

Duurzaamheid

Duurzaamheid van idee tot product

Heb je je wel eens afgevraagd welk traject een product aflegt voordat jij het in handen krijgt? Er is een hele keten van mensen betrokken bij het verduurzamen van onze producten, van de ontwerpfase tot de productie en het vervoer.

Lees meer