Duurzaamheid

Duurzaamheid van idee tot product

Heb je je wel eens afgevraagd welk traject een product aflegt voordat jij het in handen krijgt? Er is een hele keten van mensen betrokken bij het verduurzamen van onze producten, van de ontwerpfase tot de productie en het vervoer.

Wat gebeurt er zoal met een kledingstuk van concept tot eindproduct? En op welke vlakken zijn wij aan het verduurzamen?

Ons duurzaamheidswerk

Bij Björn Borg staat verduurzamen voorop (het is zelfs een van de drie belangrijkste aandachtsgebieden). En we hebben hoge doelen gesteld die we willen bereiken. Ons belangrijkste duurzaamheidsdoel is om onze absolute CO2-voetafdruk in 2030 met 50% te verminderen, waarbij 2020 gebruikt wordt als referentiejaar.

In 2021 was 89% van onze totale uitstoot afkomstig van onze productie en materialen. Daarom blijven we zoeken naar betere materialen, betere productietechnieken en betere transportoplossingen voor onze producten.

Enkele van onze duurzaamheidsdoelen en aandachtspunten zijn:

  • Gebruik van 100% duurzamer geproduceerde materialen in onze kleding

  • Een plan om geen gebruik meer te maken van luchtvracht

  • Gebruik van 100% duurzamere materialen of materialen van het Better Cotton Initiative in onze tassen voor onze Autumn/Winter-collectie van 2025

  • Att ständigt arbeta för att hitta bättre lösningar för mer hållbar logistik

Hoe gaan we onze doelen bereiken?

We hebben duidelijke werkmethoden en een roadmap om de voorgenomen halvering van de uitstoot in 2030 te bereiken. Hierbij hebben we drie duidelijke aandachtsgebieden:

Create a winning team – Als consument ben je een belangrijke drijfveer in het uitoefenen van druk op andere belangrijke partners. Ons team bestaat uit jou, onze medewerkers, onze klanten en onze partners in onder andere productie en transport.

Decreasing footprint – We houden onze uitstoot onder controle met slimmere oplossingen voor productie en logistiek. En natuurlijk ook onze eigen uitstoot in winkels, auto's en kantoren. We kijken zowel naar materialen als productie, transport en directe emissies.

Compliance – Naleving is in veel opzichten de kern van onze duurzaamheidsinspanningen. Het voldoen aan eisen en zowel nationale als internationale wetten en regels vormt de basis van onze werkzaamheden. Het stelt eisen hieraan en houdt ons scherp om ons verder te ontwikkelen en anderen een stap voor te blijven.

Keuze van materialen

Al onze materialen zijn met zorg geselecteerd. We beschouwen een product als duurzaam geproduceerd als het van minimaal 70% duurzamer materiaal is gemaakt of als het het Better Cotton Initiative steunt. Dit initiatief zet zich in om wereldwijd de katoenteelt te verbeteren.

Door te kiezen voor duurzamere materialen en productieprocessen, zoals verf- en druktechnieken, zijn we in staat om zowel onze ecologische voetafdruk te verkleinen als het verbruik van water, energie en chemicaliën te verminderen.

Een groot deel van de materialen die we in onze producten gebruiken is gerecycled. We gebruiken allerlei gerecyclede vezels als duurzamer alternatief voor traditionele polyamide en polyester. Gerecyclede polyamide wordt gemaakt van plastic afval uit de zee en van industrieel afval.

Gerecycled polyester is ook een materiaal met gerecyclede vezels. Deze zijn voornamelijk afkomstig van plastic flessen.

Susanna over duurzaamheid

Susanna is Head of Product Development bij Björn Borg.

  • Wat is voor jou een duurzaam kledingstuk?

    - Een duurzaam kledingstuk is voor mij een kledingstuk dat lang meegaat en dat ik jaar na jaar kan blijven combineren. Ik heb liever kleding die ik veelzijdig kan dragen en die niet uit de mode raakt. Dat vind ik ook het leuke aan de kleding van Björn Borg. Deze is van hoge kwaliteit en heeft een tijdloos design.

  • Heb je tips voor wie duurzamere kleding wil kopen?

    - Koop goede kwaliteit, dan kun je de items vaak dragen. Op lange termijn is het de investering waard. Kom meer te weten over de duurzamere materialen die merken gebruiken op hun website of vraag een medewerker in de winkel. Vaak zie je ook allerlei keurmerken op de labels, zodat je een betere keuze kunt maken.

    Het is aan klanten zelf om te zorgen dat ze kleding kopen van hoge kwaliteit, deze goed verzorgen, de wasvoorschriften opvolgen en items niet onnodig wassen. Dit laatste kost niet alleen energie, maar hierdoor slijt de kleding ook sneller. Recycle kledingstukken die je niet meer wilt gebruiken via een van de vele circulaire opties die er zijn.

  • Welke groene doelen heb je jezelf gesteld op je werk?

    - Ik wil de trends op het gebied van verduurzaming blijven volgen en samenwerken met collega’s in de industrie om goede oplossingen te vinden voor materialen, processen en energiegebruik in de fabrieken. We maken kleding die vaak gewassen wordt en dus veel energie en water verbruikt. Met onze verzorgingstips moedigen we consumenten aan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zodat ze langer plezier hebben van hun kleding.

Als je nu even aan je eigen doelen denkt, wat zijn dan jouw groene doelen voor de toekomst? Zowel qua werkzaamheden als privé?

  • Hoe ziet verduurzaming eruit in het ontwerpproces, de materiaalkeuze en de functie van kleding?

    - Verduurzaming begint met een ontwerp en een commitment voor de lange termijn om te zorgen dat onze collecties veel langer meegaan dan de tijdelijke trends. We maken bewuste keuzes in het ontwerpproces om onnodig verbruik van materialen en afwerkingen te voorkomen, zodat de producten zeer functioneel en duurzamer zijn. Ons ontwerpteam gebruikt digitale tools om de ontwikkeling van producten en dessins efficiënter te maken en het aantal fysieke monsters te verminderen.

  • Kwaliteitscontroles voor een langere levensduur van producten

    - Naast het ontwerp, voert ons productieteam gedetailleerde kwaliteitscontroles uit om ervoor te zorgen dat de producten die we op de markt brengen een zo lang mogelijke levensduur hebben. De materialen worden in elke fase van de productie in een laboratorium getest. Dit resulteert in een beoordeling en een testrapport. Ook worden er draag- en wastesten uitgevoerd om te zien hoe het product, het materiaal en de kleding uiteindelijk presteren.

    Ook wordt de kleding door onze collega’s getest. Deze dragen bijvoorbeeld tijdens het sportuurtje een setje. Betere testers dan die in actie vind je niet.

Focus ligt op waterbesparende technieken

Het beheren van chemicaliën en water is belangrijk om onze producten veilig te kunnen gebruiken, zowel voor mens als milieu. Bij Björn Borg zijn de inspanningen om het watergebruik terug te dringen gericht op productniveau. Waar mogelijk gebruiken we in ons assortiment druk- en verftechnieken waarbij geen of minder water nodig is. Ook lopen er allerlei projecten om meer materialen te gebruiken die geverfd zijn met waterbesparende technieken.

Een uitgebreid beheerprogramma voor chemicaliën

Voor de productie van materialen en accessoires zijn chemicaliën nodig, vooral bij verf- en drukprocessen. We hebben een uitgebreid beheerprogramma voor chemicaliën om ervoor te zorgen dat onze producten geen schadelijke stoffen bevatten. Zo hanteren we een Restricted Substances List (RSL) die gebruikt wordt als een soort chemische checklist bij het testen van afgewerkte producten. Ook gebruiken we een Manufacturing Restricted Substance List (MRSL), een limitatieve lijst van stoffen die worden gebruikt in de fabricageprocessen van grondstoffen en producten. Alle leveranciers moeten deze ondertekenen en naleven.

Voor elke collectie voeren we chemische testen uit op een product van elke leverancier. Dit product wordt geselecteerd na een risicoanalyse. Hierbij wordt rekening gehouden met het risico verbonden aan de toevoeging van chemicaliën vanwege de toegevoegde waarde van het kledingstuk, het verkoopvolume, nieuwe toeleveranciers en andere factoren.

Recyclinginitiatief met Sysav

In 2021 zijn we een samenwerking aangegaan met Sysav voor de sortering van textiel in hun Siptex-faciliteit in Malmö. Hier sturen we afgedankte kledingstukken naartoe. Dit kunnen ontwerpmonsters zijn of retourzendingen van klanten die om de een of andere reden niet meer kunnen worden verkocht. Het textiel wordt gerecycled tot grondstoffen en weer verwerkt tot nieuwe materialen.

  • Kun je een voorbeeld geven van een productietechniek/-proces die een grote impact had op jullie verduurzaming en het milieu?

    - High IQ® Lasting Color ECO (Avitera). High IQ® maakt gebruik van AVITERA SE-technologie, een revolutionaire kleurstof die tot 50% minder water en energie gebruikt tijdens het verfproces in vergelijking met conventionele kleurstoffen. En dus ook een veel lagere CO2-uitstoot heeft.

    De kleur blijft fris en vervaagt niet. Donkere en lichte kleuren blijven intens tijdens de hele levensduur van het kledingstuk, was na was.

    Hieronder zie je een aantal kledingstukken uit onze populaire Centre-collectie waarbij de High IQ® Lasting Color ECO (Avitera)-technologie werd toegepast.

Van fabriek naar klant

89% van onze totale uitstoot is afkomstig van onze productie en 8% is voor rekening van het transport (2021). Het fabricageproces heeft een grote impact, maar ook transport is een belangrijke categorie om naar te kijken. Ook hier werken we aan oplossingen, zoals de overstap van luchtvracht naar alternatieven met een lage uitstoot.

We volgen al onze leveringen die veelal ofwel per land dan wel per zee worden vervoerd.

Geen geplande luchtvracht

Wist je dat wij nooit luchtvrachten inplannen? Als een levering vertraging oploopt, proberen we altijd alternatieve oplossingen te vinden. Sinds 2022 moet elk luchttransport goedgekeurd worden door ons managementteam.

Voor zakelijke trips die gemaakt moeten worden, proberen onze medewerkers altijd een alternatief te vinden voor vluchten. Denk aan de trein of leaseauto’s op fossiele brandstoffen.

Ons centraal gelegen magazijn

We hebben één centraal magazijn, wat in veel opzichten positief is, vooral als het om het milieu gaat. Ons magazijn Nowaste Logistics heeft een milieucertificaat en recycleert organisch afval tot biogas. In 2021 werd uit alle afval 89,64 ton biogas geproduceerd, wat overeenkomt met 7000 liter benzine.

Onze verpakking

Al onze verpakkingen, labels en verzenddozen zijn gemaakt van een combinatie van materialen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en gerecycled of gecontroleerd hout.

Speciale verzenddozen voor brillen

De verzenddozen en -zakjes voor onze brillen zijn op maat gemaakt voor bepaald aantal items om luchtvracht te vermijden. Alle brillen worden geleverd in zakjes van maïszetmeel en het aantal zakjes is twee in plaats van vier, wat normaliter gehanteerd wordt in de branche. Onze brillenkokers worden geleverd zonder plastic zakjes en zijn verpakt in vetvrij papier dat extra bescherming biedt.

Zakken met ÅterBära™-keurmerk

Een aantal jaar geleden hebben we onze verzenddozen voor online bestellingen ook al vervangen door zakken met het ÅterBära™-keurmerk. Deze zijn gemaakt van gerecycled materiaal en zijn 100% klimaatneutraal. Lees hier meer over onze verpakkingen en de materialen die we gebruiken in de winkels.

De levenscyclus van een kledingstuk

Wist je dat een van de beste manieren om je ecologische voetafdruk van textiel te verkleinen, is door je kleding langer te dragen? We ontwerpen altijd met een focus op hoge kwaliteit en tijdloos design. We creëren kledingstukken met een lange levensduur op basis van materiaalkeuze en pasvorm.

Hoe kun je als klant duurzaam met gekochte kleding omgaan?

Hoe kun je zorgen dat deze zolang mogelijk in onze samenleving rouleert? Misschien is het een idee om bij elke nieuwe aankoop je kledingkast eens uit te ruimen? We hebben een aantal tips voor je:

  • Was op lage temperaturen. Hier vind je milieuvriendelijke tips en adviezen met betrekking tot wassen.

  • Verkoop of doneer kleding die je niet meer draagt aan een liefdadigheidsinstelling.

  • Repareer kledingstukken of vermaak ze in plaats van weggooien. Leuke bezigheid met een uniek resultaat.

  • Recycle je kleren zodat er nieuwe materialen van kunnen worden gemaakt en er iets nieuws uit ontstaat.

Verwante artikelen

Duurzaamheid

Better Together

Making products is not sustainable. Period. We can make it better though.

Lees meer

Duurzaamheid

Voorbeelden van de materialen van onze schoenen

Laten we het hebben over een selectie van onze schoenen en meer specifiek, enkele van de materialen die we gebruiken om ze te maken.

Lees meer

Duurzaamheid

High IQ® intelligent effects

Het High IQ® prestatiegarantieprogramma levert het meest innovatieve assortiment milieuvriendelijke, slimme textieleffecten dat er momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Lees meer

Duurzaamheid

Ontdek 100% gerecyclede zwembroeken

Al onze zwembroeken voor kinderen en de overgrote meerderheid van onze zwembroeken voor heren zijn gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Lees meer