Duurzaamheid

2. Duurzame materialen

Duurzame materialen

Er zijn zoveel materialen en verschillende productietechnieken dat je hierin makkelijk de weg kwijt kunt raken. En dat komt omdat de textielindustrie steeds nieuwe, innovatieve materialen blijft ontwikkelen. Om dit tempo bij te houden is gewoon een hele opgave. We helpen je hierbij een beetje. Hieronder vind je een lijst met duurzame materialen en technologieën die we momenteel gebruiken. Lees ze eens door en zie voor jezelf wat je zoal kunt doen met materialen die voorheen bekend stonden als afval. Tegenwoordig kun je zelfs kleding dragen die is gemaakt uit oude plastic flessen of koffiedik. Hoe inspirerend is dat?

Biologisch katoen

Geen geheim voor de meesten. Dit is gewoon een katoen dat biologisch wordt geteeld om de impact op het milieu te verminderen.

Onze leveranciers gebruiken GOTS-gecertificeerd katoen (Global Organic Textile Standard). Dit is wereldwijd de toonaangevende textielverwerkingsnorm voor biologische vezels waarbij ook gekeken wordt naar ecologische en sociale aspecten. Naleving van de eisen voor dit keurmerk wordt gecontroleerd onafhankelijke organisaties en wel voor de hele toeleveringsketen.

Better Cotton

Door Better Cotton-producten te kopen, ondersteun je katoen dat op een verantwoordere wijze wordt geteeld via het Better Cotton Initiative. BCI-boeren leren hoe ze efficiënter met meststoffen en pesticiden om moeten gaan, water kunnen besparen, de bodemgezondheid op peil kunnen behouden en de natuurlijke habitats kunnen behouden door middel van verantwoorde landbouwmethoden.

TENCEL™

TENCEL™ is gemaakt van cellulosepulp dat afkomstig is van duurzame boomkwekerijen. Aan de productie hiervan komen heel weinig energie en natuurlijke hulpbronnen te pas. Het is volledig biologisch afbreekbaar waardoor er minder chemicaliën in de natuur terechtkomen.

Gerecycled polyester

Gerecycled polyester is gemaakt van vezels afkomstig van plastic flessen en andere kunststoffen, waardoor we minder afhankelijk zullen zijn van hoogwaardige kunststoffen en de CO2-uitstoot zal worden teruggebracht.

Gerecyclede polyamide

Gerecyclede polyamide is een materiaal dat wordt gerecycled uit afval, zoals visnetten en tapijten uit de zee, maar ook restafval van de productie wordt gebruikt. Op deze manier worden de natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden en wordt er minder afgevoerd naar de stortplaatsen.

Biologische hennep

Hennep is een gewas dat geen meststoffen nodig heeft en aanzienlijk minder water gebruikt dan katoen. Het voelt een beetje aan als linnen en is zeer duurzaam. Hennep heeft ook antistatische eigenschappen, reflecteert tot 95% van al het uv-licht en is volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar, waardoor een gesloten kringloopproces mogelijk is.

Solution dye

Deze producten zijn gemaakt van vezels die geverfd zijn zonder toepassing van water. Dit houdt in dat ze niet in een verfbad gedompeld zijn, dat er geen afvalwater is en minder chemisch afval.

Digitale print

Een op inkjet gebaseerde methode om kleuren rechtstreeks op de stof te drukken. Dit verlaagt het water-, energie- en materiaalverbruik aanzienlijk.

We maken ook gebruik van sublimatiedruk, een tweestaps digitale drukmethode voor het overbrengen van afbeeldingen op stoffen.

Verwante artikelen

1. Onze producten

Onze producten worden altijd ontwikkeld met oog voor duurzaamheid. We waken er voortdurend over dat we op de hoogte zijn van de nieuwste duurzame materialen en productietechnieken.

Lees meer

3.Milieu

Als speler in de op een na grootste vervuilende industrie ter wereld, na olie, hebben we een heel speciale verantwoordelijkheid die serieus moet worden genomen

Lees meer

4. Was groener!

De wasmachine verbruikt veel energie en produceert jaarlijks tonnen aan broeikasgassen. Hoe hoger de temperatuur, des te meer bijproducten er vrijkomen in de atmosfeer van de aarde.

Lees meer

5. Productie en mensenrechten

Björn Borg is al vele jaren lid van Amfori en past de Amfori BSCI Code of Conduct toe. Dit betekent dat de fabrieken die onze kleding produceren contractueel gebonden zijn om bepaalde voorschriften met betrekking tot mensenrechten, veiligheid en arbeidsomstandigheden na te leven.

Lees meer