Duurzaamheid

Kleding wassen - Sportkleding & ondergoed wassen

Was je kleding in koud water

Heet water zou bacteriën beter doden dan koud water, zo zegt men. Technologische vooruitgang in zowel machines als wasmiddelen heeft wassen met koud water zeer effectief gemaakt. De samenstelling van wasmiddelen ziet er tegenwoordig aanzienlijk anders uit dan een paar jaar geleden. Tegenwoordig vinden we toegevoegde enzymen in onze wasmiddelen die gemaakt zijn om effectiever te werken in koud water.


Als je in een machine wast, wordt er vooral veel energie gebruikt om het water op te warmen. Door op een lagere temperatuur te wassen, bespaar je energie en help je de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Daarnaast bespaar je ook nog eens geld omdat er minder elektriciteit nodig is om het water te verwarmen.

Was met een volle trommel

Velen van ons wassen hun kleding veel te vaak. Vaak leidt dit tot halfvolle machines en het wassen van kleding die misschien niet eens gewassen hoeft te worden. Vraag jezelf eens af of je kleren wel echt vies zijn, voordat je ze in de wasmand gooit. Of gooi je ze misschien uit gewoonte in de wasmand?

Onze tips: wacht net zolang met wassen totdat je een volle trommel hebt, en was kleren pas als ze echt vies zijn (vul de trommel niet te vol, omdat de machine dan echt hard moet werken).

Gebruik niet te veel wasmiddel

Of je nu vloeibaar of poeder wasmiddel gebruikt, zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Te veel wasmiddel kan aan je kleding blijven kleven, terwijl te weinig je kleding niet schoon krijgt. Veel mensen gebruiken onnodig veel wasmiddel. Hoeveel wasmiddel moet je dan wel gebruiken? Volg de instructies op de verpakking en doseer naar de hoeveelheid wasgoed.

Op welke temperatuur kan ik ondergoed en sportkleding wassen?

Twijfel je over hoeveel graden je ondergoed en sportkleding moet wassen? De wasmiddelen van tegenwoordig zitten vol enzymen die het proces al bij lage temperaturen laten beginnen. Hierdoor kun je je ondergoed en bezwete sportkleding effectief wassen op 40 °C, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over nare bacteriën.

Laat je kleding aan de lucht drogen

Als je vaak wast, zul je je kleren ook vaak moeten drogen. Kies in plaats van een wasdroger voor een waslijn, en laat de natuur haar werk doen. Zelfs als het weer niet meezit, kun je je was nog op allerlei manieren binnenshuis drogen. Het uv-licht van de zon doodt zelfs de bacteriën. Zorg er wel voor dat je donkere kleding niet in de zon laat opdrogen, omdat de kleuren dan zullen vervagen.


En zelfs ook al staat het in je wasinstructies, het kan nooit te vaak worden gezegd: stop je elastische leggings niet in de droger, ze gaan hierdoor krimpen of verdraaien!

Vermijd wasverzachter bij het wassen van sportkleding

Wasverzachters breken de vezels af die je sportkleding extra rekbaar en stevig maken. Ze creëren ook een dun laagje dat aan de stoffen blijft kleven, waardoor ze moeilijker schoon te maken zijn. Dus nog meer geuren en smerige bacteriën, jakkes! Dit belemmert ook het vochtafstotende vermogen van de kleding, dat wil zeggen om zweet en vocht van je lichaam op te vangen. Vermijd dus wasverzachter bij het wassen van je sportkleding, sportslipjes en sportondergoed.

Gebruik een waszak

Je sportkleding en fijne ondergoed gaan nog langer mee wanneer je ze wast in een waszak. En helemaal als je ze wast met harde stoffen, zoals denim of kleding met knopen of ritsen is de waszak zeker een must. Daar komt nog bij dat er bij het wassen van synthetische materialen plastic vezels in het afvalwater terechtkomen, die microvezelvervuiling veroorzaken. Een voorbeeld van een waszak is GuppyFriend, een waszak die microplastics opvangt uit je machinaal gewassen synthetische kleding.

Verwante artikelen

Onze producten

Onze producten worden altijd ontwikkeld met oog voor duurzaamheid. We waken er voortdurend over dat we op de hoogte zijn van de nieuwste duurzame materialen en productietechnieken.

Lees meer

Onze keuze voor duurzamere materialen en processen

Er zijn zoveel materialen en verschillende productietechnieken dat je hierin makkelijk de weg kwijt kunt raken. En dat komt omdat de textielindustrie steeds nieuwe, innovatieve materialen blijft ontwikkelen

Lees meer

Milieu

Als speler in de op een na grootste vervuilende industrie ter wereld, na olie, hebben we een heel speciale verantwoordelijkheid die serieus moet worden genomen

Lees meer

Onze winkels en verpakkingen

Alle interieurs en displays in de winkels van Björn Borg zijn gemaakt van recyclebare materialen, evenals onze tassen, hangers en reclameborden.

Lees meer